Gymnasiet er ikke en dårlig idé, EUX er bare endnu bedre

For mange unge står valget mellem gymnasiet og en erhvervsuddannelse som en korsvej. Louise Jensen, en 25-årig VVS-energispecialist fra Stevns, deler sin rejse, og fortæller hvorfor hun valgte en EUX-uddannelse, og hvordan det har formet hendes karriere og personlige liv.

”Jeg ville gerne noget mere senere, jeg vidste ikke hvad, men vidste at jeg ville mere eller andet. Jeg har altid fået at vide, at gymnasiet aldrig en dårlig ide,” fortæller Louise, der dog ikke kunne forestille sig et liv med stillesiddende arbejde. Ved at vælge EUX, kunne Louise kombinere en teoretisk uddannelse med praktisk læring, hvilket holdt hende engageret og forhindret skoletræthed. Samtidig betød valget af en vvs-energiuddannelse, at hun kunne arbejde med nye grønne og klimavenlige teknologier, noget hun altid har været drevet af.

Uddannelsens skift mellem skolebænk og værksted gav ikke kun teoretisk viden, men også et værdifuldt netværk og praktisk erfaring fra “virkeligheden.” Dette netværk har vist sig at være afgørende for hendes videre karriere, hvor jobmuligheder ofte er opstået gennem forbindelser snarere end traditionelle jobsamtaler.

EUX-uddannelsen bød også på faglige udfordringer, herunder et højt niveau af matematik og fysik, som blev gjort relevant gennem det konkrete og praktiske både i værkstedet og på lærepladsen. Senest har Louise været med at bygge ungdomsboliger, hvor hun i høj grad har trukket på sin viden og færdigheder for at kunne skabe intelligente, energieffektive bygninger.

”Jeg kan godt lide at en spade er en spade og har ikke noget imod en kontant tone,” siger Louise og fortsætter: ”Jeg tror dog ikke, at mænd der sidder på kontor, er anderledes end mænd, der skruer rør. Jeg tror det handler om, hvad man tillader på arbejdspladserne,” som svar på spørgsmålet om, hvordan det er at være kvinde i et mandefag.

Da Louise startede i lære som EUX-vvs-energispecialist, var der ikke så mange firmaer, der lavede arbejdstøj og sikkerhedssko designet til kvinder, men udvalget er blevet meget større de seneste år. Ligesom der også er enkelte virksomheder, der producerer arbejdstøj til gravide, hvilket Louise fik brug for, da hun for et par år siden blev gravid.

Louises historie illustrerer, hvordan EUX-uddannelsen tilbyder en robust platform for unge, der ønsker at kombinere akademiske ambitioner med praktiske færdigheder, og samtidig åbner døre til meningsfyldte karrierer, der bidrager positivt til samfundet.

Louise efter endt svendeprøve og EUX-eksamen Foto: privat
Louise efter endt svendeprøve og EUX-eksamen. Foto: privat