Vvs-energispecialister er klædt på til en grønnere fremtid

En ny rapport fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og Blik- og Rørarbejderforbundet har kortlagt de krav, der stilles til fremtidens vvs-energiuddannede. Rapporten peger på behovet for konstant tilpasning af uddannelsen, så de kan følge med den digitale og teknologiske udvikling.

Installationsbranchen har en helt central rolle i den grønne omstilling. En opgave vvs-energiuddannelsen er godt rustet til at løfte. Det konkluderer en ny rapport, som er udarbejdet af EA Energianalyse på vegne af TEKNIQ Arbejdsgiverne og Blik- og Rørarbejderforbundet.

Rapporten peger dog også på behovet for investeringer i løbende kompetenceudvikling, hvis installationsbranchen skal fastholde sin rolle som bannerførere for den grønne omstilling. For kravene til de vvs-energi-uddannede bliver kun større de kommende år.

”Den teknologiske udvikling indenfor vvs går ekstremt hurtig. Derfor er der heller ikke råd til at hvile på laurbærrene, hvis vi fortsat vil være med til at bære Danmark sikkert ind i fremtiden. Vores håb og forventning er, at partierne i Folketinget vil gøre deres del ved at sikre investeringer i nyt udstyr, ny teknologi og faglig opkvalificering af faglærerne på erhvervsskolerne. For uden investeringer i de grønne erhvervsuddannelser når vi ikke i mål med den grønne omstilling,” siger Tina Voldby, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.

På baggrund af rapportens resultater og anbefalinger vil TEKNIQ Arbejdsgiverne samt Blik- og Rørarbejderforbundet nu igangsætte arbejdet med at opdatere uddannelses- og efteruddannelsestilbuddene, så installationsbranchen kommer til at stå endnu stærkere til fordel for både virksomheder, ansatte og klimadagsordenen.

 

Brug for politisk handling

Samtidig håber begge parter, at man også politisk er villige til at foretage de nødvendige prioriteringer og investeringer for at sikre strømmen af fremtidige, grønne frontkæmpere.

”Det er vigtigt, at nye teknologier, der bidrager til den grønne omstilling og energibesparelser, fortsat bliver implementeret i vvs-energiuddannelsen. Som en central spiller i den grønne omstilling er vi glade for, at vores løbende udvikling og opdatering af uddannelsen i høj grad afspejler de behov, branchen efterspørger,” siger forbundssekretær i Blik- og Rørarbejderforbundet, Kim Fusager Balle, og uddyber:

”Men det stopper ikke her. Vi fortsætter udviklingen af vvs-energiuddannelsen og håber på, at man politisk er villig til at investere klogt for at få uddannet velkvalificerede unge.”Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne
Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne
Kim Fusager Balle, forbundssekretær Blik- og Rørarbejderforbundet

Læs rapporten om kravene til fremtidens vvs-energispecialister