Elektrikeruddannelsen er klar til en grønnere fremtid – men der er ikke plads til at hvile på laurbærrene

En rapport fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbund har kortlagt de krav, der stilles til fremtidens elektrikere. Rapporten peger på behovet for konstant tilpasning af uddannelsen, så den kan følge med den teknologiske udvikling.

Elinstallationsbranchen har en helt central rolle i den grønne omstilling. En opgave, elektrikeruddannelsen er godt rustet til at løfte. Det konkluderer en rapport, som er udarbejdet af EA Energianalyse på vegne af TEKNIQ Arbejdsgiverne samt Dansk El-Forbund.

Rapporten peger dog også på behovet for investeringer i løbende kompetenceudvikling, hvis elinstallationsbranchen skal fastholde sin rolle som bannerfører for den grønne omstilling. For kravene til elektrikerne bliver kun større de kommende år.

”Den teknologiske udvikling indenfor både el- og vvs går ekstremt hurtig. Derfor er der heller ikke råd til at hvile på laurbærrene, hvis vi fortsat vil være med til at bære Danmark sikkert ind i fremtiden,” siger Tina Voldby, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.

På baggrund af rapporternes resultater og anbefalinger vil TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbund nu igangsætte arbejdet med at opdatere uddannelses- og efteruddannelsestilbuddene, så elinstallationsbranchen kommer til at stå endnu stærkere til fordel for både kunder og klimadagsordenen.

”Elektrikerne er helt centrale i den grønne omstilling, men udviklingstendenserne for at nå den grønne omstilling med nye teknologier er kendte,” siger Benny Yssing, næstformand i Dansk El-Forbund, og uddyber:

”Nu skal vi have dem implementeret i form af vindmøller, solceller, varmepumper, ladestandere, ellagring, power to x-anlæg, IOT og dataanalyse kombineret med selvtænkende systemer – og ikke mindst også med energibesparelser. Den grønneste energi er jo den, som ikke bruges.”

Brug for politisk handling

Samtidig håber både arbejdsgivere og forbund, at man også politisk er villig til at foretage de nødvendige prioriteringer og investeringer for at sikre strømmen af fremtidige, grønne frontkæmpere.

”Vores håb og forventning er, at partierne i Folketinget vil gøre deres del ved at sikre, at der er det nødvendige udstyr, lokaler og undervisere på erhvervsskolerne. Og særligt på elområdet vil vi gerne gentage vores opfordring til, at man bevilger penge til at finansiere fem skoleuger under elektrikeruddannelsen. For uden en opdateret elinstallationsbranche bliver fremtiden ikke grøn,” siger Tina Voldby.

Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne
Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne
Benny Yssing, næstformand Dansk El-forbund

Læs rapporten om kravene til fremtidens elektrikere