Skills

Der afholdes DM i SKILLS den 28. - 30. april 2022 i Høng, Kalundborg.

DM i Skills er erhvervsuddannelsernes årlige fest, som tiltrækker rigtig mange besøgende. I tre dage kæmper hunderedevis af lærlinge om at blive den bedste indenfor deres fag. Her på siden kan du følge med fra de regionale mesterskaber løber af stablen i løbet af efteråret til Danmarksmesteren er fundet.

Det kan du opleve som tilskuer hos elektrikerne

Hos elektrikerne kan du se de fem deltagere arbejde med moderne energisparende installationer, som man typisk kan finde i et normalt familiehus med et tilhørende erhvervslokale. De moderne energisparende løsninger er fx smart home styringer, som kan gøre livet lettere og mere energieffektivt for de fleste. Det er grøn omstilling for alle.

De fem elektrikerlærlinge skal både trække kabler, sætte kontakter og forskellige lamper op samt programmere forskellige styringer til energibesparende løsninger.

Hvad kigger dommerne efter?

Dommerne kigger især efter om installationerne er udført fagligt- og håndværksmæssigt korrekt og overholder gældende lovgivning. Fx om el-tavlen er monteret og dimensioneret korrekt, og om der er valgt de rigtige kabler, sikringer og fejlstrømsafbryder i tavlen, så løsningen er sikker og kan trække de installationer, den skal.

Dommerne kigger også om kablerne er sat pænt op og ikke bukket for skarpt ligesom deltageren bliver vurderet på om sensorer, afbrydere og nødstop er monteret og mærket korrekt.

De fem deltagere bliver overhørt at dommerne, og skal kunne rede gøre for de tekniske installationer. Samtidig skal de vise, at de har styr på sikkerheden og kan udføre test af deres installationer.

Sådan kan du se, om en opgave er løst godt

Kig efter om kabler, ledninger, lamper og kontakter er virker og hænger pænt.

Det kan du opleve som tilskuer hos vvs'erne

Hos vvs-energispecialisterne kan du bl.a. følge deltagerne installere et topmoderne varmesystem med lav fremløbstemperatur. Lave fremløbstemperaturer i radiatorer og gulvvarme er en væsentlig del af den grønne omstilling, fordi den lave fremløbstemperatur betyder, at fx varmepumper og fjernvarmeinstallationer opnår en markant øget energieffektivitet. Du kan også se, hvordan vvs-energispecialisterne arbejder, når de skal trække rør og montere moderne brusere og vandhaner i et badeværelse.

Deltagerne skal både lave gulvvarme og montere en radiator. De skal også arbejde med ventilation og installere en bruser samt berøringsfri armaturer. Endelig skal de installere en styring til både vand, varme og ventilation.

Hos vvs-installationsteknikerne kan du kigge nærmere på en moderne bruser, hvor man kan følge vandforbruget. Du kan også selv prøve kræfter med at bukke og samle kobberrør.

Hvad kigger dommerne efter?

Dommerne kigger især efter om rørarbejdet er lavet pænt dvs. om rørene hænger lige og bæringerne er monteret ordentligt. Dernæst kigger de efter at ventiler er monteret korrekt så håndtaget vender den rigtige vej. På samme måde kigger de efter om koldt og varmt vand er tilsluttet rigtigt, så det matcher armaturets greb. I forhold til ventilation er det vigtigt at ind- og udsugning er monteret og justeret korrekt.

Derudover skal de fire deltagere kunne redegøre for de tekniske installationer, når dommerne overhører dem.

Sådan kan du se, om en opgave er løst godt

Kig efter om alle rørene hænger lige både lodret og vandret og er bøjet pænt. Kig også efter om ventilationen suger luft ind og blæser luft ud de rigtige steder.

Hvem deltager

Erhvervsskolerne i Danmark afholder skolemesterskaber, vinderen fra skolemesterskaberne går videre til det regionale mesterskab, som udgangspunkt afholdes i løbet af efteråret 2021. Vinderne af de regionale mesterskaber deltager ved DM i Skills.

Du kan læse mere om reglerne for elektrikerlærlinges deltagelse her.

Vil du vide mere om reglerne for vvs-energilærlingene, skal du klikke her.

Hvad får deltagere og virksomheder ud af at deltage i DM i Skills?

Deltagerne ved DM i Skills får en oplevelse for livet, men selvfølgelig kræver det noget at nå dertil.

Alle deltagerne er gode håndværkere, og viser arbejde i topkvalitet. For at nå dertil må deltageren have opbakning fra sin virksomhed, der fx har givet deltageren mulighed for at træne og holde fri i forbindelse med konkurrencerne. Til gengæld får virksomheden en top motiveret lærling, der med sin deltagelse ved DM i Skills er en god ambassadør for virksomheden.

Du kan læse mere om DM i Skills og se billeder fra de foregående år på SkillsDenmarks hjemmeside.

Læs de seneste nyheder om DM i Skills

Herunder kan du læse de seneste nyheder om vores sponsorer og om deltagerne i DM i Skills.

Elektriker

Snickers Workwear klæder fremtidens elektrikere godt på

Når de fem skarpeste elektrikerlærlinge kæmper om titlen som Danmarks dygtigste elektrikerlærling ved DM i Skills den 28.-30. april i Høng, er Snickers Workwear naturligvis med, fordi fremtidens montører og installatører fortjener at arbejde i de bedste materialer.

Læs mere

Fremtidens elektrikere bakkes op af Solar

Man kommer ikke udenom Solar, når det handler om grøn omstilling og bæredygtighed i el-branchen. Derfor er det også helt naturligt, at de er med som hovedsponsor for elektrikerfaget, når DM i Skills brager løs den 28.-30. april i Høng.

Læs mere

Legrand bakker op om fremtidens elektrikere

Legrand er med som en af hovedsponsorerne bag konkurrencen, når de fem skarpeste elektrikerlærlinge kæmper om titlen som Danmarks dygtigste elektrikerlærling ved DM i Skills den 28.-30. april i Høng, fordi fremtidens montører og installatører skal arbejde med de bedste materialer.

Læs mere

Vvs-energi

Danfoss bakker op om fremtidens vvs-energispecialister

Fremtidens vvs-montører og installatører arbejder med teknologiske, innovative og pålidelige løsninger, som opnår større energieffektivitet. Derfor er Danfoss naturligvis med som sponsor, når de fire skarpeste vvs-energispecialistlærlinge kæmper om titlen som Danmarks dygtigste vvsenergi-lærling ved DM i Skills den 28.-30. april 2022 i Høng.

Læs mere

Fremtidens vvs’ere bakkes op af REMS

Når de fire skarpeste vvs-energispecialistlærlinge kæmper om titlen som Danmarks dygtigste vvs-lærling ved DM i Skills den 28.-30 april i Høng er REMS naturligvis med, fordi fremtidens montører og installatører skal arbejde med de bedste materialer.

Læs mere

De viser faget frem

Til foråret er der igen DM i Skills, men ikke alle fag holder konkurrencer om at blive Danmarks bedste. For nogle fag handler det at vise, hvad faget indeholder. Sådan er det for vvs-installationsteknikerne, der er deltager med en demo-stand. Og nu er de to deltagere, der skal vise faget til resten af Danmark fundet.

Læs mere