Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hvad kan man opleve til DM i Skills?

DM i Skills er årets fest og fejring af de dygtige lærlinge fra hele landet. Kig forbi Dyrskuepladsen i Roskilde fra den 18. til 20. april og vær med til at hylde de skarpeste talenter, når de installerer og dyster i at være bedst til fremtidens grønne løsninger.

Elektrikerne og VVS-energispecialisterne konkurrerer i telt 3. Her kan du også møde elektriker- og VVS-energilærlinge, som har tid til at fortælle om uddannelsen, og hvordan det er at være lærling. De kan også fortælle helt præcist, hvad det er, der foregår i konkurrencerne. 

Derudover kan du se en række nye og innovative løsninger, der kan mindske vores energiforbrug.

Mød deltagerne

VVS-energispecialisterne

Andreas Fredberg Petersen

Andreas går på Herningsholm og er i lære i Vittrups Smedie & VVS ApS. Han startede i gymnasiet, men ville hellere noget andet, så inspireret af sin far kom han i praktik som VVS’er.

Rasmus Salling Collatz

Rasmus går på TEC og er i lære hos RSP VVS ApS. Han valgte at blive VVS-energispecialist, fordi han gerne vil læse videre til kølemontør, og fordi han ikke behøver sidde stille i en skole hele tiden.

Martin Sørensen Nadal

Martin går på CELF og er i lære hos Blinkilde Blik og VVS. Han fik kendskab til VVS-energiuddannelsen på GF1, og han har valgt VVS-energispecialist, fordi det er en længere uddannelse og mere dybdegående.

Mads Kulmbach Kortegaard

Mads går på Hansenberg og er i lære i Krenk VVS A/S. Han valgte VVS-energiuddannelsen, efter han havde været i praktik som VVS’er. Han er glad for, at det er et fysisk fag, fordi det ikke fungerer at sidde stille i en skole hele dagen.

Elektrikerne

Magnus Brandt Christensen

Magnus går på Skive College og er i lære hos Salling El Service. Han er glad for elektrikeruddannelsen, fordi den er fremtidssikret, og der er mange forskellige muligheder for videreuddannelse og karriereveje.

Søren Bøgsted

Søren går på Aarhus Tech og er i lære hos Antel ApS. Han uddanner sig til EUX-elektriker, fordi han godt kan lide at lave noget med hænderne og se, at det fungerer, og fordi EUX’en giver adgang til universitetet.

Kristoffer Jens Lundhede Mod

Kristoffer går på CELF og er i lære hos Multi-Tech. Han startede allerførst i gymnaiset, men da han blev skoletræt, kom han i praktik som elektriker. Han er glad for friheden til opgaveløsning, og at lærlingelønnen er bedre end SU.

Magnus Tofthøj Iversen

Magnus går på EUC Syd og er i lære hos Rolskov El og VVS. Han synes, det er fedt, at man som elektrikerlærling får mere og mere ansvar, og han er glad for at tage ansvar for at løse en opgave fra bunden.

Magnus Bremer Hansen

Magnus går på TEC og er i lære hos Projekt ApS. Han gik først på en anden teknisk uddannelse, men skiftede da corona ødelagde mulighederne for praktik. Han er efterfølgende blevet dybt forelsket i elektrikerfaget, teknikken og fysikken. 

Hvad oplever man som tilskuer ved VVS-energispecialisternes stand til DM i Skills?

Hos vvs-energispecialisterne kan du følge de fire deltagere, der bl.a. skal installere et topmoderne varmesystem med lav fremløbstemperatur. Lave fremløbstemperaturer i radiatorer og gulvvarme er en væsentlig del af den grønne omstilling, fordi det betyder, at f.eks. varmepumper og fjernvarmeinstallationer opnår en markant øget energieffektivitet.

Hvad er det for en opgave, deltagerne skal løse?

VVS-energispecialistlærlingen skal både lave gulvvarme og montere en radiator. De skal også installere en varmepumpe og opsætte bruser samt berøringsfri armaturer på et badeværelse. Endelig skal de udføre et rørbuk, som viser deres håndværksmæssige færdigheder.

Hvad gives der point for?

Dommerne kigger især efter, om rørarbejdet er lavet pænt. Dvs. om rørene hænger lige, og bæringerne er monteret ordentligt. Dernæst kigger de efter, at de forskellige komponenter er monteret korrekt, og om de har kunnet opsætte styringen til varmepumpen korrekt. På samme måde kigger de efter, om koldt og varmt vand er tilsluttet rigtigt, så det matcher armaturets greb. Derudover skal de fire deltagere kunne redegøre for de tekniske installationer, når dommerne overhører dem.

Hvad skal man kigge efter for at se den bedste opgave?

Kig efter, om alle rørene hænger lige – både lodret og vandret – og er bøjet pænt. Kig også efter, om gulvvarmen er lagt rigtigt.

Hvad oplever man som tilskuer ved elektrikernes stand til DM i Skills?

Hos elektrikerne kan du se de fem deltagere arbejde med moderne energisparende installationer, som man typisk kan finde i et normalt familiehus. De moderne energisparende løsninger er fx smart home styringer, som kan gøre livet lettere og mere energieffektivt for de fleste. Det er grøn omstilling for alle.

Hvad er det for en opgave, deltagerne skal løse?

Elektrikerlærlinge skal både trække kabler, sætte kontakter og forskellige lamper op, samt programmere forskellige styringer til energibesparende løsninger.

Hvad gives der point for?

Dommerne kigger især efter, om installationerne er udført fagligt- og håndværksmæssigt korrekt og overholder gældende lovgivning. F.eks. om eltavlen er monteret og dimensioneret korrekt, og om der er valgt de rigtige kabler, sikringer og fejlstrømsafbrydere i tavlen, så løsningen er sikker og kan trække de installationer, den skal. Dommerne kigger også efter, om kablerne er sat pænt op og ikke bukket for skarpt, ligesom deltageren bliver vurderet på, om sensorer, afbrydere og nødstop er monteret og mærket korrekt. De fem deltagere bliver overhørt af dommerne og skal kunne rede gøre for de tekniske installationer. Samtidig skal de vise, at de har styr på sikkerheden og kan udføre test af deres installationer.

Hvad skal man kigge efter for at se den bedste opgave?

Kig efter om kabler, ledninger, lamper og kontakter virker, og om de hænger pænt.

Sådan så det ud sidste år

Vi er ikke alene!

En stor begivenhed som DM i Skills kræver hjælp, støtte og opbakning fra mange sider. Derfor skal der lyde en tak til alle vores sponsorer, der på hver deres måde sikrer, at deltagerne og de mange besøgende får den bedst mulige oplevelse. 

Vil du vide mere om DM i Skills?

SkillsDenmarks hjemmeside kan du finde oplysninger om alle de 47 fag, der konkurrerer til DM i Skills, ligesom du også kan finde et detaljeret program for hele eventet.  

SkillsDenmark's logo