Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

EuroSkills 2025

Her kan du læse mere om europamesterskabet i skills, som afholdes i Herning d. 8. til 14. september 2025. Vi opdaterer løbende med nye informationer.

Større opmærksomhed på erhvervsuddannelserne og grøn omstilling

TEKNIQ Arbejdsgiverne, Dansk El-Forbund, Blik- og Rørarbejderforbundet og EVU er organisationerne bag afviklingen af konkurrencerne i Electrical Installations og Plumbing and Heating – både som værtsnation og med en deltager i hver af de 2 konkurrencer.

EuroSkills er det officielle europamesterskab for unge faglærte under 25 år, og det afholdes hvert andet år. I 2023 foregår EuroSkills i Gdansk i Polen.

Elektrikeruddannelsen og vvs-energiuddannelsen har ikke konkurrencedeltagere til EuroSkills 2023. Til gengæld er vores nyudnævnte dommere fuldgyldige medlemmer af dommerstanden i Polen og skal således være med til at finde vinderen af konkurrencerne i Electrical Installations og Heating and Plumbing.

Derduover tager en delegation bestående af landstrænere, workshopmanagere, dommere samt de faglige udvalg og EVU også til Gdansk i september for at blive forberedt på, hvad der venter os i Herning i 2025.

I EuroSkills2025 er forventningen, at der vil deltage op mod 700 unge fra hele Europa, som skal konkurrere i 38 forskellige fag. Omkring 100.000 gæster vil komme forbi i de dage konkurrencen foregår – så der er et kæmpe udstillingsvindue for det gode håndværk og for vores erhvervsuddannelser.

Både DM i Skills og EuroSkills er en fantastisk og unik mulighed for at skabe interesse for og ekstra opmærksomhed på bl.a. elektriker- og vvs-energiuddannelsen.

EuroSkills2025 har bl.a. også som formål at tydeliggøre, at man som faglært kan blive en af spydspidserne i den grønne omstilling af vores samfund og erhvervsliv. Det er nemlig vores faglærte, der bygger, installerer og optimerer bæredygtige løsninger.

Derfor er skillskonkurrencen en vigtig begivenhed, der gør det håndgribeligt, hvad en erhvervsuddannelse er, og hvad de faglærtes jobmuligheder efterfølgende er. Det er jobs, der er afgørende for, at Danmark kan nå sit klimamål frem mod 2030. Det kræver nemlig titusindvis af dygtige faglærte hænder og hoveder til at udføre den grønne omstilling.

EuroSkills for elektrikeruddannelsen / Electrical Installations

Det faglige udvalg for elektrikeruddannelsen vælger i 2024, hvem der skal være Danmarks deltager ved EuroSkills i Herning i 2025.

Holdet bag afviklingen af konkurrencen i 2025 består af følgende:

Dommer/ekspert:

Det faglige udvalg for elektrikeruddannelsen har udnævnt Peter Sikora til at være Danmarks dommer i konkurrencen Electric Installations. Peter er selv elektriker og har haft eget installationsfirma gennem mange år, og derudover har Peter erfaring som dommer på el-konkurrencen ved DM i Skills, som han har bedømt hele 3 gange.

Som dommer skal Peter foretage den konkrete bedømmelse ved konkurrencen og medvirke til, at danske ønsker til opgaverne og bedømmelsesspørgsmålene inddrages forud for afviklingen i 2025.

Workshopmanager:

Peter Madsen er blevet udnævnt som workshop manager for skillsdeltagerne på elektrikerområdet. Som workshopmanager skal Peter stå for at opbygge standene forud for konkurrencen og er ansvarlig for den praktiske afvikling af konkurrencen i 2025.

Peter har en mangeårig erfaring som faglærer fra TEC – Technical Education Copenhagen og er p.t. selvstændig med egen kursusvirksomhed inden for el-området.

Landstræner:

Under besættelse.

EuroSkills for vvs-energiuddannelsen / Plumbing and Heating

Det faglige udvalg for vvs-energiuddannelsen vælger i 2024, hvem der skal være Danmarks deltager ved EuroSkills i Herning i 2025.

Holdet bag afviklingen af konkurrencen i 2025 består af følgende:

Dommer/ekspert:

Det faglige udvalg har udnævnt Henrik Bertelsen til at være Danmarks dommer i konkurrencen Plumbing and Heating. Henrik er selv uddannet VVS’er og har gennem sit arbejdsliv bl.a. undervist på TEC – Technical Education Copenhagen og senest været arbejdet på en række af de store anlægsprojekter i Danmark som lærlingeansvarlig. Derudover kender han EVU særlig godt, da han var husets konsulent på vvs i en årrække.

Henrik har også dommererfaring, da han tidligere været dommer i regi af WorldSkills International på vvs-energiområdet.

Workshopmanager:

James Matthews er blevet udvalgt som workshopmanager for skillskonkurrencen på vvs-området. Som workshopmanager skal James stå for at opbygge konkurrencestandene og sørge for at alle materialer og al værktøj er klar til deltagerne. James er dermed ansvarlig for den praktiske afvikling af konkurrencen i 2025.

James har mangeårig erfaring som faglærer fra TECHCOLLEGE og er også tilsynsførende til DM i Skills gennem de senere år og også til DM i Skills 2024.

Landstræner:

Jens Dam er udpeget som landstræner for Danmarks deltager i Plumbing and Heating til EuroSkills2025. Landstræneren har til opgave at forberede og afvikle et træningsprogram for Danmarks deltager i perioden 2024-2025.

Jens er også udpeget som tilsynsførende til DM i Skills 2024 og får dermed god indsigt konkurrencen og krav til deltagerne. Jens har flere års erfaring som faglærer på Herningsholm, som er en skole med stor fokus på talentudvikling.

Foto: Projektleder Birgitte Petersen fra EVU (t.v.), dommer i Electrical Installations Peter Sikora (i midten), dommer i Plumbing and Heating Henrik Petersen (t.h.).

Læs mere om skills

Her kan du læse mere om EuroSkills2025

Her kan du læse mere om EuroSkills2023 i Gdansk

Find informationer om DM i Skills 2024 for elektrikeruddannelsen

Find informationer om DM i Skills 2024 for vvs-energiuddannelsen

Kontakt

Har du nogen henvendelser, der drejer sig om EuroSkills 2025, kan du kontakte projektleder for EuroSkills2025 i EVU, Birgitte Petersen, bpe@evu eller +45 3120 6814